Wembley 1978, Dalglish, Brugge, Walsall og The Prince of Wales, De 4 om Liverpool!

Seieren til Liverpool i Europcup finalen fra 1978 er fin og god fotball historie, målet til Kenny Dalglish og seier 1-0 over FC Brugge er godt dokumentert, men alltid artig med "løpet" som kom etterpå, der vi dykker ned i lagoppstillingen til de belgiske finalister.

Jan Sørensen - Wembley 1978
Brugge kommer til kampen med et lag som i sum skal være på høyde med Liverpool, og selvom de røde er favoritter er det ingen som nevner utklassing med et ord. Liverpool har vel det perfekte laget, Brugge har to dansker i sitt lag og hvor vi lar keeperen Birger Jensen settes tilbake i bokhyllen og tar frem kapittelet om spissen fremme på topp Jan Sørensen.

Før vi tar fatt på Jan Sørensen og hans eksentriske reise i fotball, gir vi Liverpool et lite avsnitt der Bob Paisley setter Ian Callaghan på benken og gir en startplass til "super sub" David Fairclough, skottene Alan Hansen, Greame Souness og Kenny Dalglish er også en del av denne "dynamitten" av en 11'er.

Emlyn Hughes løfter pokalen, den perfekte kaptein og i målet står Ray Clemence, det finnes vel ikke statuer som er større. Du har Terry McDermott og Jimmy Case, klasse og betong på midtbanen, Phil Neal, Ray Kennedy og Phil Thompson kompletterer det hele og til slutt for ikke å glemme Steve Heighway som kommer inn og deltar i kalaset.

Der Jan Sørensen går opp trappen for å motta sitt sølv, ble det sikkert et minne for livet, og hvor dansken som startet sin karriere i Glostrup og herfa gikk turen til BK Frem og etter kun 11 kamper hvor Sørensen scorer 6 mål blir han i 1977 plukket opp av FC Brugge.

Sørensen fortsetter i FC Brugge, da denne finalen kommer i hans første år i klubben, vinner ligaen i Belgia samme år og det flyr godt for de blå/hvite. Det blir også et seriemesterskap til i 1979/80 sesongen, spiller også to nasjonale cupfinaler for sin klubb, og i 1983 da ferden går videre til FC Twente, har han samlet opp 156 seriekamper og scoret 50 mål for FC Brugge.

Jan Sørensen - Ajax, til høyre
Fra FC Twente går ferden videre til Feyenoord, Excelsior og rekker også en liten visitt hos Ajax før han avslutter karrieren med et kort opphold i Portugal og klubben Portimonense. Gjennom disse årene får han også representere Danmark elleve ganger, scorer tre, et av dem kommer borte mot Norge i 1977, seier 2-0.

Der spillerkarrieren er på hell og hvor han blant annet kan skilte med spill på lag med Dennis Bergkamp, Frank Rijkard og Frank Stapleton i Ajax, blitt trent av Johan Cruyff og en meget respektabel tid i FC Brugge, tar Jan Sørensen fatt på en trenerkarriere med start i klubben som han spiller sine siste kamper for Portimonense. Han leder klubben fra 1989 til 1990, men etter at han ikke fikk betalt sin fulle lønn med bonuser, tok han  "the high way".

Han holdt seg i Portugal, tok en jobb som trener for Algarve United, og solgte eiendom på "kysten" og der treffer han Leeann fra Tamworth. De blir et par, gifter seg, flytter tilbake til England og Midlands sammen med hennes to sønner, der Sørensen etterhvert blir både pub lord og sjef for et firma som selger bowling "equipment".

Jan Sørensen hadde ikke helt sansen for sine nye jobber, og det er beskrevet greit og enkelt i en historie fra bladet "When Saturday Comes", der Jan Sørensen, beskrevet som en overvektig mann i sine tidlige 40's, oppsøker den lokale avisen Tamworth Heralds "sportsanker" og forteller sin historie om Europa Cup finale spill for Ajax og Feyenoord, men blir ikke helt trodd og blir sendt på dør. Det er smått utrolig at seks måneder senere leder Sørensen et bortelag ut på Old Trafford. Han fortsetter med egen iver og lar seg ikke tråkke på, ser fotball i Midlands, og tenker, jeg kan gjøre dette bedre, og selv om han får avslag på sin manager søknad hos Chesterfield, lar han seg ikke stoppe, og da Chris Nicholl "går av" hos Walsall får Jan Sørensen napp. Etter 15 timer med intervjuer, overbeviser han "Saddlers" formann Jeff Bonser om at han var mannen å satse på. Med attester fra Johan Cruyff, Ernst Happel og Gilbert Gress, tre legendariske trenere som han hadde spilt for, ble han ansatt. 

Det hele blir et elleve måneders "eventyr", der seier over Nottingham Forest og Sheffield United i ligacupen, og en historisk fjerde runde kamp i FA Cupen mot Manchester United er og blir høydepunkter. Det blir tøft for Jan Sørensen og Walsall på Old Trafford der hans mannskap må se seg slått 5-1. Ole Gunnar Solskjær scorer to, Ronny Johnsen ett, Henning Berg er også med på laget, Erik Nevland ikke på banen, men på benken. Ikke så ofte fire nordmenn har vært i en og samme tropp for Manchester United, kanskje aldri før eller siden?

Jan Sørennsen - The Prince of Wales
Laget som Jan Sørensen lar løpe ut på Old Trafford denne lørdagen, 24 januar 1998, har en del kjenninger og der den tidligere Everton og Aston Villa stopperen Derek Mountfield er med, målet til Walsall blir scoret at Roger Boli, en franskmann som har blitt hentet inn av dansken. 

Dessverre for historiebøkene ender dette manager livet etter en skarve sesong i Walsall. Det blir en beskjeden 19. plass på nivå tre i 1997/98, men allikevel er Jan Sørensen sett på som en liten pioner i Walsall der spillere hentet inn av han, og spesielt Roger Boli skaffer penger i kasse med salg for millioner, og Ray Graydon tar opp arven og fører klubben opp på nivå to og der kanskje noe av grunnmuren blir lagt av dansken, fortsetter den tidligere Aston Villa vinger løpet og skaper ny og god historie i klubben med opprykk til nivå to.

For Jan Sørensen blir det senere et kort opphold tilbake i Danmark som sports direktør for Hvidovre før han igjen reiser tilbae til Midlands, Tamworth og nytt liv i pub drift. Navnet på vannhullet er The Prince of Wales, mulig med fortsatt gode minner fra Wembley 1977, Dalglish, Brugge og Walsall.

De 4 om Liverpool;

Stand up Pinocchio, Europamester på Camp Nou, Phil Bernard

Wembley 1978, Dalglish, Brugge, Walsall og The Prince of Wales

Fra et VM i Scarborough på tur til Istanbul og forbi, to fettere, to mål

Anfield farvel, "Best og Banks", til Texas og Exeter

Kommentarer