Anfield farvel, "Best og Banks", til Texas og Exeter, De 4 om Liverpool!

Anfield!

Noen år før George Best og Gordon Banks ble kjente skikkelser i engelsk fotball hadde Liverpool sine egne Best og Banks, der John Best aldri fikk en seriekamp for a-laget til de helrøde. Alan Banks er også en som får "døra" av Bill Shankly selvom den spissen netter 6 "goaler" på sine 8 serie opptredener for klubben.

De 4 om Liverpool! er en reise i klubbens historie og noen fortellinger som du helt sikkert ikke vil finne i VG og Dagbladet. Vi starter med "Best og Banks". De neste tre er også kanskje ukjente reiser for noen, men for de nærmeste ikke siste nytt, uansett mye "fantastisk", der vi fortsetter vår første fortelling;

Bill Shankly har ankommet klubben fra Huddersfield, året er 1959 og "storheten" er nå å finne på nivå to i engelsk fotball, noe sensasjonelt, men allikevel det må ryddes og da ikke plass til hverken Best eller Banks, men disse to får allikevel interessante reiser i fotball, der det på en måte hadde sin begynnelse på Merseyside, Anfield og hos Liverpool FC.

Alan Banks - 100 "goals" for Exeter
Alan Banks signerer for Liverpool og debuterer på a-laget som 20 åring, vi må tilbake til året 1958 og en kamp mot Brighton & Hove Albion. Banks scorer det tredje målet i sin debut der Liverpool komfortabelt vinner 5-0. Alan Banks scorer mål i bøtter og spann for reservene, men mer etablerte spillere får allikevel spille og da blir dette en som må fortsette andre steder, og ikke en "prioritet" for Bill Shankly.

Alan Banks ender opp i Cambridge City, en klubb som på den tiden var kjent som en av de beste amatørklubbene i England og hadde opp mot 10 000 tilskuere på sine hjemmekamper, må ikke forveksles med sine naboer "United" som er den klubben vi kjenner fra ligasystemet. Banks får kort tid etter sin overgang, tilbud om igjen å spille profesjonelt hos Exeter City, der han slår til og hans form foran målet er imponerende. Det blir spill for Exeter City i to perioder og frem til 1973, da har han "samlet opp" 101 scoringer på 258 seriekamper. Banks hadde en liten "visitt" hos Plymouth Argyle, scoret 5 på 19 seriekamper på Home Park, før han returner til "St James Park", og idag er han sett på som en av de "fineste spillere" i Exeter City's historie. 

John Best (nr3)
Det å forlate Liverpool var kanskje en nedtur, men så kom det noe godt ut av det for "Banks". "Best" får også sin "opptur", men han som aldri fikk tillit av Bill Shankly, gjør heller suksess helt andre steder. Det blir spede forsøk hos Tranmere og Stockport, før det dukker opp en mulighet i "US Soccer" og spill for flere klubber der han også etter hvert får sin landskamp, for USA.

Før Pelè lander i US Soccer har John Best for lengst satt sine fotspor, vunnet serien flere ganger med Dallas Tornado, klubben han tjener i fire sesonger fra 1969 til 1973, og er lagkamerat med blant andre Mike Renshaw, en av de største myter i US Soccer, trener for laget var en som er "legende" over de fleste "legender" i US Soccer, Ron Newman.

Når din utdannelse er "fotball" og du ikke får kontrakt og du ikke kan utføre ditt "yrke" der du helst vil, så kan "desperasjonen" dra deg mange steder og det er "forlokkende" og reise der "andre" du kjenner har reist. USA var et step opp i levestandard fra England på 70 tallet, og du fikk kanskje en drøm allikevel, selvom spill, tilskuere, klubber og seriesystem, var fullstendig ukjent. Det var "profesjonelt" og du fikk utføre ditt yrke, noen ble også helter og kan skilte med som John Best, liga titler.

John Best - Dallas Tornado
Der Liverpool feide all motstand over bord i hjemlig serie, ble John Best også en "helt" i annet land og ingen kjenner vel dette fra innsiden, så det er alltid en reise for enhver fotballspiller, og denne foregikk da i Texas.

Klubben til "Best" var i disse fire årene fra 1969 til 1973, Dallas Tornado, som fikk sin plass i fotball historien med sin "World Tour" i 1967, og det at de faktisk ble "best" i flere sesonger etter dette, ikke det viktigste!

Seattle Sounders blir neste stopp for Best, men her engasjement som trener og en "røttene" til denne klubben er dannet av John Best, der han blir klubbens første trener og danner et fundament som ble et av de mest suksessfulle i NASL, og der klubben igjen setter sitt fotfeste i MLS, så er navnet John Best for alltid "den første".

Det er også mange som også kjenner til Vancouver Whitecaps og det blir her John Best "tar grep" og med tittelen "general manager" rekrutterer han Tony Waiters, den tidligere engelske landslagskeeperen, som igjen trener denne klubben til "mesterskap" og med en "enkel" formel, vi henter "halve" England og "en eller to" fra Skottland, det holdt til denne meget spesielle tittelen i 1979, idag er Vancouver Whitecaps fortsatt en klubb med profesjonell status og spiller i MLS. Det blir også en retur for Best til Seattle i 1982, og også senere oppstart i Tacome Stars, der han igjen grunnlegger en ny klubb i "soccer". .

Der "Best" forlot oss i 2014, lever fortsatt "Banks" i beste velgående. Liverpool er ikke bare tjukke bøker om Paisley, Shankly, Dalglish og Keegan, der jeg minnes "eksen i esken", ler litt, setter av atter en plass, Anfield farvel,"Best og Banks", til Texas og Exeter, De 4 om Liverpool!

De 4 om Liverpool;

Stand up Pinocchio, Europamester på Camp Nou, Phil Bernard

Wembley 1978, Dalglish, Brugge, Walsall og The Prince of Wales

Fra et VM i Scarborough på tur til Istanbul og forbi, to fettere, to mål

Anfield farvel, "Best og Banks", til Texas og Exeter


Kommentarer