Stand up Pinocchio, Europamester på Camp Nou, Phil Bernard, de 4 om Liverpool!

FA Cup - 1974 v Newcastle
Phil Thompson, også kjent som Pinochio og sikkert flere kallenavn, der han som ung stod på The Kop og heiet på sine helter i rødt, at han noen år senere skulle være sentral i et lag som herjet Europa som veps i et vepsebol, var nok ikke i hans villeste fantasi.

Fra en beskjeden tilværelse som tenåring i klubber som Kirkby Boys og St Joseph FC, trente han litt med Everton, men det var mer fristende hos de røde, der han som 18 åring bli kastet inn i "løvens hule" og fikk sin debut på a-laget bare noen uker etter at han signerte sin første profesjonelle kontrakt. Kom inn som innbytter borte mot Manchester United, kastet inn av Bill Shankly i det 81. minutt, på stillingen 2-0 til Liverpool, for å trygge ledelsen, men ingenting bedre enn å være på banen når laget ditt scorer, det gjorde nemlig Emlyn Hughes, og dermed gikk unge Phil med mellomnavn Bernard av banen med en 3-0 seier i debuten.

Phil Thompson - Liverpool
Gjennom de første sesongene plukker han kamper som tenåring og er også delaktig når Liverpool i 1972/73 sesongen drar hjem ligatittelen for første gang siden 1965/66 sesongen, da den unge Phil Thompson fulgte hjemmekampene fra The Kop. 

I mai 1972 har England kvalifisert seg til UEFA Youth Tournament. De har et slagkraftig mannskap, og tar seg hele veien til finalen som spilles på selveste Camp Nou i Barcelona. Vest-Tyskland er motstander i finalen. Phil Thompson scorer et av målene som ender med engelsk seier 2-0.

Det blir senere spill for England U.23, to kamper, før han i 1976 får sin fulle debut på øverste internasjonale nivå i en kamp mot Wales. Har før dette fått med seg en FA Cup triumf, 3-0 seier over Newcastle og da 20 år gamle Phil Bernard, ble anholdt av politi etter kampen. Fikk ikke slippe, nektet adgang til trappene for å motta sin gull medalje, betjentene kjente ikke igjen den unge spilleren i Newcastle's farger og en hatt. Ble oppfattet som noe helt annet enn en ekte "Reds", men det hele ordnet seg og med overbevisning og latter ble Phil Thompson gitt tilgang og kunne motta riktig medalje.

Han blir fra sin debut for England i 1976, ikke så ofte involvert videre i disse årene før VM i 1978 og England med Don Revie, misser dette akkurat som fire år før, da for Polen, plassen i 1978 er det Italia som stjeler. Phil Thompson ville muligens vært i troppen til sluttspillet i Argentina, men han som sagt var ikke et sikkert kort under tiden til Don Revie.

Phil Thompson - Liverpool
Under Ron Greenwood blir Phil Thompson mer eller mindre fast i oppstillingen og spiller alle tre kampene til England i 1980 Euro's, han har også en sentral rolle i laget som kvalifiserer seg til VM to år etter, i Spania. Der England går gjennom turneringen uten tap, men allikevel ikke når finalen, spiller Phil Thompson i spann med Terry Butcher fra Ipswich, Phil Bernard spiller samtlige kamper.

Han er også sentral i laget som blir ledet av Bob Paisley og har en fast rolle gjennom alle disse fantastiske sesongene på 70 tallet og frem til 1984 da han forlater Anfield og signerer for Sheffield United. Da har han sanket medaljer og trofeer på øverste hylle både hjemme og i Europa.

Fasit er, 7 engelske ligatitler, 1 FA Cup, 2 liga cup gull, 3 Europa Cup titler og 2 i UEFA Cup, det er mye medaljer i skapet. Det blir noen sesonger i "striper" for The Blades. Spiller 37 ligakamper for Sheffield United, før det samlet han totalt 340 ligakamper for sitt kjære Liverpool.

Det blir retur til Anfield, og da også registrert som spiller, selv om trener rollen er det han ble hentet tilbake for. Phil Thompson hadde mange roller og var blant annet "interim" manager en periode i 01/02 sesongen, men mest kjent for sin tid som assistent for Dalglish, Souness og Houllier. 

Phil Thompson - Paddy Power
Det har også vært noen kontroverser rundt Phil Thompson, da f.eks. Bob Paisley tok fra han kapteinsvervet og ga det til Greame Souness, han har også fått sparken fra klubben etter at han som assistent for Souness måtte ta sin hatt å gå. Kom tilbake og assisterte Houllier, men da franskmannen forlot Anfield i 2004 gikk også Phil Thompson ut dørene og har aldri returnert i et trenerteam.

Vi har etter dette sett han ofte i studioet til Sky Sports, der han i en årrekke hadde en sentral "pundit" rolle, og hvor han også frekventerte studioet til TV2 under deres Premier League sendinger. Engasjert og "på" er vel synonymt med denne mannen der han presenterte sine analyser og betraktninger.

Han ble tatt av skjermen og forlot Sky Sports for en kort stund tilbake, der kanalen ønsket noen nye ansikter i sin fremtidig satsing. "Soccer Saturday" er ikke helt det samme etter dette. Phil Thompson er nå å finne hos Paddy Power der han deler sine synspunkter på fotball på nett og brett.

Dette var den siste av min kvartett om "De røde", Stand up Pinocchio, Europamester på Camp Nou, Phil Bernard, de 4 om Liverpool.

de 4 om Liverpool;

Stand up Pinocchio, Europamester på Camp Nou, Phil Bernard

Wembley 1978, Dalglish, Brugge Walsall og The Prince of Wales

Fra et VM i Scarborough på tur til Istanbul og forbi, to fetter, to mål

Anfield farvel, "Best og Banks", til Texas og Exeter
Kommentarer